Pertandingan UMCares

 

  website

Log Masuk

 • Register

Pertandingan UMCares

logo umcares new

A. PENDEKATAN BHARU

Pertandingan UMCares kini dipermudahkan, dengan memberi tumpuan kepada pelaksanaan bebas dan penilaian kendiri untuk pemantauan berterusan. Setiap kolej kini untuk memilih hanya SATU Kawasan Utama dan mempunyai pilihan untuk juga mengisytiharkan SATU Minor  Kawasan bahawa dimana pihak kolej dapat menunujukan kehebatan masing-masing. Hanya kawasan ini akan diaudit dan dinilai. Penekanan adalah terhadap kualiti dan kesan . Kami menjangkan untuk melihat data yang dikumpul dan dianalisis (bukan laporan deskriptif ) bagi membolehkan penilaian berasaskan bukti yang lebih tepat kejayaan kolej dalam kemampanan dan penglibatan. Kami berharap untuk dapat mempamerkan kolej sebagai PAKAR dalam bidang tertentu supaya kolej-kolej lain atau pihak luar boleh bertukar kepada mereka untuk mendapatkan nasihat dan inspirasi.


B. AUDIT & PENILAIAN

 

Kini Kolej kediaman hanya perlu mengemukakan laporan mereka berdasarkan template dan senarai semak yang diberikan. Akan ada satu audit di lokasi. Laporan itu hendaklah diserahkan semasa audit . Tiada laporan deskriptif diperlukan.

 

Kolej akan dinilai mengikut pecahan berikut:

 

Kelestarian 100%

 1. Kawasan Major75%
 2. Kawasan Minor 15%
 3. CE Kawasan Utama 5 %
 4. CE Kawasan Minor 5%

 

Mendekati Masyarakat 100%

 1. Komponen CE 60%
 2. Kesan CE Sebenar 40%

 

Komponen-komponen berikut adalah kepentingan khas dan boleh meraih lebih banyak markah :

 1. Bukti jelas mengenai kesan daripada usaha penglibatan masyarakat
 2. Bukti jelas mengenai pengurangan tenaga atau penggunaan air atau sisa
 3. Bukti jelas mengenai peningkatan penghijauan / biodiversiti, tindakan atau kitar semula koleksi mampan
 4. Penglibatan masyarakat yang berkaitan dengan kelastarian

 

Nota: Usaha penglibatan masyarakat yang tidak berkaitan dengan kemampanan (jika ada) akan dinilai secara berasingan. Jika kolej yang hanya mempunyai program penglibatan masyarakat yang berkaitan dengan kemampanan ia boleh dikemukakan untuk penilaian CE , tetapi ia tidak boleh menjadi dua dikira di bawah penilaian kemampanan.

 

C. HADIAH
Hadiah untuk pertandingan UMCares sekarang akan dikeluarkan dalam bentuk geran untuk kolej mengikut pecahan berikut:

 • Hadiah Utama - RM5000
 • Hadiah Ke-2 - RM3000
 • Hadiah Ke-3 - RM2000


Apabila hadiah diumumkan, peruntukan geran ini boleh digunakan melalui prosedur berikut :

Cadangan untuk penggunaan wang ini hendaklah ditulis mengikut garis panduan yang diberikan semasa sesi pembinaan kapasiti yang diadakan pada bulan Mac 2015.

Dokumen-dokumen berikut hendaklah disertakan :

a. Salinan sijil kehadiran kepada -Building Kapasiti Bengkel

b. Pelan terperinci ( dengan gambar jika berkenaan) serta pecahan bajet

c. Pemenang pertandingan UMCARES sebelumnya adalah mengemukakan laporan perbelanjaan dibuat dengan kemenangan yang lalu. Setelah diluluskan , pejabat UMCares yang akan berhubung dengan butir-butir pembayaran

 

D. LIMITATIONS OF 2015

UMCares telah mempunyai beberapa perubahan struktur dan kakitangan sejak 2 tahun lalu dan kami menyedari bahawa perubahan dalam rubrik mungkin datang sebagai satu kejutan. Walau bagaimanapun, kami telah cuba untuk jauh memudahkan prosedur dan keperluan. Semua kolej berada dalam keadaan yang sama supaya penilaian akan sama untuk semua orang. Sila hantar permohonan berdasarkan kemajuan yang anda telah mempunyai setakat ini. Laporan , senarai semak dan penjaring diberikan kepada anda untuk pusingan ini boleh digunakan sebagai garis panduan bagi tahun yang berikutnya supaya anda boleh memupuk kepakaran kolej anda dan memberi tumpuan kepada apa yang penting . Kami menekankan KUALITI atas kuantiti dan IMPAK lebih nombor peserta. Ia juga penting bahawa budaya pengumpulan data dan analisis ditanam supaya tidak berasaskan bukti pemantauan jelas kemajuan kampus ke arah kemampanan dan CE.

 

E. HUBUNGI KAMI

Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, sila berhubung dengan Cik Nur Fatehah Raudhah di talian 03-79677358 atau Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya..">Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya..

Terima kasih dan selamat berjaya!!

 

klik Di sini untuk memuat turun pertandingan UMCares. 

Klik Di sini untuk melihat slide Pertandingan UMCares.

Hubungi Kami

Alamat: Aras 6, Kompleks Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi, Universiti Malaya, Jalan Pantai Baru, 50603, Kuala Lumpur 
Phone # : +603-79677357/7358/7360/2429
Fax #: +603-79677949
Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya. / Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.