Artikel Pilihan

 

  website

Log Masuk

  • Register

Artikel Pilihan

Pelancaran Pejabat Hijau UMCares

12 Mac 2015

IMG 6739Ruang pejabat hijau pertama pernah diubah suai pada sebuah universiti di Malaysia akan dilancarkan di Universiti Malaya oleh Naib Canselor , Profesor Dato 'Dr. Mohd Amin Jalaludin pada 12 Mac 2015.

Objektif utama Pejabat Hijau adalah untuk mengurangkan, atau benar-benar mengelakkan impak negatif daripada persekitaran yang dibina 'biasa' kepada kesihatan kakitangan dan alam sekitar. Pada laman web ini, ini dilakukan dengan memastikan sumber kritikal digunakan dengan cekap dan memasang peralatan yang melindungi kesihatan penghuni , yang seterusnya meningkatkan produktiviti. A positif kesan sampingan adalah bahawa sisa , pencemaran dan kemerosotan alam sekitar dikurangkan dan ruang pejabat yang dihasilkan adalah selamat , selesa , sihat dan sejahtera.

Diketuai oleh Pn. Ati Rosemary Binti Mohd Ariffin (Pensyarah dari Fakulti Alam Bina , UM ) dan dibantu oleh Pn. Sharifah Noor Nazim Syed Yahya (Arkitek di Jabatan Pembangunan & Estate maintaince UM), kerja-kerja pengubahsuaian pejabat hijau merupakan kerjasama antara Universiti Malaya dan Panasonic Malaysia Sdn Bhd. UMCares diilhamkan Inisiatif perintis ini sebagai sebahagian daripada usaha dalam pertunangan untuk kemampanan dan memandu ke arah status kampus lestari.

Memorandum of Intent ( MOI ) akan ditandatangani antara Universiti Malaya dan Panasonic oleh Pengarah Urusan Panasonic, Encik Yosuke Matsunaga dan Profesor Dato 'Dr. Mohd Amin Jalaludin. MOI adalah salah satu daripada banyak program Tanggungjawab Sosial Korporat ( CSR) oleh Panasonic Sdn Bhd.

Jumlah kos pengubahsuaian berjumlah kira-kira RM170,000 , dan proses membaik pulih ruang pejabat yang sedia ada dalam bangunan biasa ( bukan hijau) melalui sistem perolehan kerajaan tetap mengambil masa 2 tahun. penajaan Panasonic kira-kira RM90,000 termasuk sumbangan daripada (solar ) panel photovoltaic dan sistem , yang ventilator pemulihan tenaga ( ERV ) dan perabot yang diperbuat daripada bahan kitar semula dan peralatan elektrik. Panasonic juga akan terus memberikan sokongan, nasihat dan bimbingan kepada inovasi pejabat hijau masa depan, dan juga telah komited untuk kerjasama masa depan dan penyelidikan dengan UMCares dan universiti secara keseluruhan. Sudah pada papan lukisan adalah penyelidikan berdasarkan Pejabat Hijau ini, dengan penghuninya (kakitangan UMCares ') sebagai subjek eksperimen dalam makmal hidup; tidak seperti rancangan realiti - di mana kakitangan akan melaporkan kegunaan pejabat mereka, tahap keselesaan dan masalah ( jika ada) Pengakuan video setiap hari.

Untuk mempamerkan skop penglibatan masyarakat UMCares ' kerja, tanpa izin Chow Kit belia dari KL Krash Pad ( Yayasan Chow Kit) telah dijemput untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis mural . penciptaan pemenang akan ditiru di dinding luar pejabat ; belia akan dibentangkan dan diberikan semasa Pelancaran Pejabat Hijau .

Universiti Malaya berharap untuk melancarkan konsep Pejabat Hijau ini ke seluruh kampus dalam masa terdekat. usaha serius oleh pihak universiti sedang dijalankan untuk bergerak UM untuk status kampus lestari melalui inisiatif tanah-up pelbagai, ditambah pula dengan pembiayaan atas ke bawah dan perubahan dasar. Masa depan UM hanya boleh menjadi lebih hijau.

Hubungi Kami

Alamat: Aras 6, Kompleks Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi, Universiti Malaya, Jalan Pantai Baru, 50603, Kuala Lumpur 
Phone # : +603-79677357/7358/7360/2429
Fax #: +603-79677949
Email: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya. / Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.